top of page
05871811-DBDC-4D16-B0D2-57E6FF1E6D6E.JPG

DE KOEPEL 
BREDA

BREDA - In samenwerking met gemeente Breda hebben we in korte tijd de Koepel omgebouwd als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er zijn in totaal 630 plekken. Vanaf 14 maart namen de eerste vluchtelingen hun intrek. Samen met vrijwilligers in en rond Breda hebben we in deze periode de cellen van de oude Koepelgevangenis omgetoverd tot een fijn, schoon thuis.

Als gastvrije en grenzeloze stad, pakte Breda haar verantwoordelijkheid door crisisnoodopvang te bieden. Dankzij de inzet van vrijwilligers kreeg de eerste groep vluchtelingen dezelfde maand hun verblijf in het hoofdgebouw van de Koepel. In het najaar van 2022 tekende de gemeente een huurcontract voor 3 jaar met de eigenaar van het complex. Dit maakt het mogelijk om het hoofdgebouw van de Koepel en de 2 bijgebouwen M (de voormalige vrouwenvleugel) en S (de voormalige psychiatrische vleugel) als flexibele opvanglocatie in te blijven zetten. 

Er verblijven ± 400 Oekraïense vluchtelingen in het hoofdgebouw van de Koepel. Vanaf maart 2023 verblijven er ook maximaal 230 vluchtelingen in gebouw M. Zij slapen in dit gebouw en gebruiken de faciliteiten van het hoofdgebouw. 
Er verblijven ruim 160 vluchtelingen op particuliere adressen. En er is een opvanglocatie voor een speciale doelgroep in Bavel. 

In gebouw S op het terrein van de Koepel hebben ± 72 Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen onderdak gekregen. De begeleiding van deze groep jonge vluchtelingen is in handen van het COA (het Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

 

Onzekere periode

Op dit moment wordt had gewerkt aan verschillende vormen van hulp en opvang. Wat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Nederland en Breda zijn, is niet duidelijk. “Als gemeente bereiden we ons zo goed mogelijk voor op mogelijke ontwikkelingen. Op www.breda.nl/oekraine leest u de meest actuele informatie.”

FA85FBDD-A3EA-4B38-8424-E3F6214EC22F.JPG

De Koepel Breda creëert samen met een aantal andere partners een doelmatige, duurzame en veilige omgeving. We bieden daarbij een maatschappelijke meerwaarde, bijvoorbeeld op het gebied van (arbeids)participatie, lokale investeringen en huisvesting.

7706AF6D-BA4E-44D9-A186-0323C4A698FC.JPG
bottom of page